2015. január 4., vasárnap

Könyvajánló: Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis

Még tartozom a tavalyi évből pár elmaradt beszámolóval, ezeket pótolom először gyorsa.
Az egyik ilyen az év végi könyvélményem, A napszemű Pippa Kenn sorozatának a második része a Viharszívű Mya Mavis.

A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 431. old. 

Fülszöveg a tartalomról:
 Pippa Kenn egész életében hús-vér embereket akart megismerni, és döbbenetes élmény számára a kolónia. Átkelt a Vörös erdőn, de vajon megérte, ha súlyos árat fizet érte? Új családja szeretete körbeveszi, de elég ez? 
Mya Mavis életét gyökeresen felforgatja Pippa és a két fiú, akik a sápadtak hordája elől menekültek. Mya ismeri az egyik idegent, ezt a különös, sárga szemű lányt, akiről már az érkezése előtt álmodott. Tudja, hogy a lány olyan események sorozatát indítja el, amelyek az utolsó emberi menedék bukásához vezetnek. Az összeomlást egyedül Mya akadályozhatja meg, ha megfejti az álmai rejtélyét, és időben figyelmezteti az embereket a veszélyre. 
A sápadt horda megérkezik, és elzárja a kolóniát a külvilágtól. Egyre több feszültség tör a felszínre. Amikor évtizedek óta először gyilkosság történik, az emberek ráébrednek, hogy nem attól kell igazán félniük, ami a falakon kívül vár rájuk.


Azóta vártam izgatottan a könyvet, hogy befejeztem Pippa történetét. Végre odaértek, megküzdöttek érte, de azt hittem, itt majd végre lesz egy kis nyugalom, hogy egymásra találjanak Rubennel. De ebben a könyvben szinte semmi nem úgy történt, ahogy az ember várta volna. 

A falon belüli világ ridegebb, sötétebb és barátságtalanabb talán mint a kinti. Pippa változáson megy át, hogy életben maradhasson, ám ennek maradandó és látható következményei vannak, és ez olyan morális kérdéseket vet fel, amit nem biztos, hogy a Rubennel való kapcsolata kibír. 
Végignézzük, ahogy minden átalakul, ahogy küzdenek saját magukkal, a belsőjükkel, a vágyaikkal, és az ember izgalmában a kezét rágja, mert szívszorongató. Gyönyörűen vannak elírva ezek a belső vívódások, kétségek, a folyamat, ahogy a gondolat megérlelődik mindkettőjükben. 



Imádtam benne, hogy amíg bár Mya lenne a kötet főszereplője, ugyan úgy fontos és megosztott szerepben ott van Pippa is. (És néha Ruben és Wyatt.) Nem hagyjuk el, az ő fejébe is belelátunk. A sok szemszög itt nagyon jól kiemeli a cselekményt, szépen kapcsolódnak egymásba, és Mya jövőlátomásai igazi fűszerek, izgalmak, érdekességek, amiket közben találgathat az ember. Várja mikor következnek be, mert mindenképpen bekövetkeznek, csak kérdés, hogy mikor. 



Szerettem, hogy rengeteg az új karakter, de mindnek jól felépített háttere, kitalált története, érdekes céljai, ambíció vannak. A testvérek, Hazel (mindig a Csillagainkban a hiba Hazelje fog róla eszembe jutni), Phil, Tommy, aki oly sok mindent szeretne, és vállal magára, Jupiter Day, aki titokzatos és végig rejteget valamit, Mya apja és végül Gage. Ő akiről már azt hittük elveszett, és új utat talál ebben a könyvben a szívünkhöz (és valaki máséhoz is). 

Szerettem azt, hogy még többet megtudhatunk Ruben és Gage kapcsolatáról. Védik egymást, még így is, és végtelenül lojálisak, még ebben a helyzetben is. 
Szépen lassan alakulnak a folyamatok, ott egy ajtó bezárul, míg emitt kinyílik egy másik, miközben a háttérben már elindult a katasztrófa, és valami egészen nagyon dolog közeleg, amit csak Myán keresztül ismerhetünk. 


 A vége pedig, mindenképpen váratlan. Nagyon sajnáltam, több okból is, de mivel függővég, a kezemet lerágom a következő részig. Fanni tudja, hogy kell borzolni a nép idegeit, és nagyon is jól csinálja, végig a könyv alatt is. 

Pár szó a borítókról: 
 Annyit érdemes tudni, hogy ugye az Fanni logikája, hogy a főszereplő személy jelzőjét egy égitest, vagy időjárási dolog alkotja és egy testrész (nap- vihar, szem - szív). Én még nem tudom, mi lesz a harmadik könyv címe, azt hiszem, ezt még nem közölte Fanni sem, de rettentő kíváncsi vagyok rá, hogy esetleg azok közül akik túlélték a második részt kerül ki valaki, vagy új szereplőt kapunk. 

Mindkét borító egy csoda, megjelenik rajtuk a nap és a vihar is, ám nekem itt most a második sokkal jobban tetszik, a lány arca, és a kép is nagyon jól el van találva. Megnyerte nálam az év borítója címet, 2014-ben! 


Nagyon nehéz úgy írni posztot erről a könyvről, hogy az ember ne spoilerezzen le túl sok mindent. Azt ajánlom mindenkinek, inkább olvassa el és meglátja. Utána viszont, ha túl vagytok rajta, a figyelmetekbe ajánlom azt a Pinterest oldalt, amit Fanni maga gyűjtött össze a könyvet inspiráló képekből. Vannak benne csak karakterképek, érzéseket, hangulatokat megfogó képek. Színek, hajak, ruhák, de egy -egy konkrét jelenetet is felismerhetünk. Nagyon egyedi a látványvilága, a könyv olvasása utána csak elmélyíti az élményt. Én is onnan merítettem a képeket a poszthoz, minden jog a Neté :-D ! 

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a disztópiákat, és egy fantasztikus magyar írónőtől szeretne jó és izgalmas könyvet olvasni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése