2015. április 9., csütörtök

10/50 32-es pont: Egy trilógia : Kiera Cass: A párválasztó, Az elit, Az igazi

10. elolvasott: 32: Egy trilógia: Kiera Cass A Párválasztó, Az Elit, Az Igazi és mellé a Párválasztó történetek, A Herceg és a Palotaőr. 


Most járok egyötödénél, de már a trilógián túl, ettől is féltem. Hát végigküzdöttem becsületesen, de enyhe mazoista hajlamra hajaz, hogy a második könyv körül már abba akartam hagyni.

A könyv adatai: 
Kiadója: Gabo 
Magyar kiadás: 2013, 2013, 2014
Oldalszám: 360, 354, 346. old. 

Fordította őket: Gázsity Mila 





Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna. 
A lányok kiesési sorrendben.

Gondolataim a trilógiáról: 
Az első nagyon vontatott volt, lassan indultak be a cselekmények. Ez alapvetően egy kicsit az éhezők viadala gyenge változata keverve az indiai kaszt rendszerekkel, és közben minden mesés, és egy kicsit hamupipőkés. 
Aspen túl büszke, America túl makacs, és kishitű, természetesen nem bízik magában, mégis mindent megnyer és bejut. Maxon olyan amilyen, talán az egyetlen teljesen pozitív karakter, akit értek és elfogadok annak ellenére, hogy szinte semmit nem tudunk róla. 

Számomra ezekkel a kötetekkel az a baj, hogy már olvasás közben elutasítom az ilyen rendszereknek még a gondolatát is. Mivel hál istennek nem ilyenben nőttünk fel, számomra ezek nagyon nehezen emészthetőek és befogadhatóak, nem is tudom annyira beleélni magam, és e miatt egy kicsit  a komolyságukat is elvesztik. 




Van benne persze szerelmi huza-vona és háromszög, még az elsőben egész jól meg is írta az írónő. A második közepén én már tudtam kit választ, de belehaltam, hogy csak hatig jutottunk el a végére, és csak az elitet sikerült kiválasztania a Hercegnek, bár nyilván kellett hagyni cselekményt a harmadik részbe is.

A harmadikban már megjelenik a felkelés, a kívülről jövő ellensége fenyegetése is, van egy kis szöktetés, kémkedés, izgalom, és rejtett jó tulajdonságok is kiderülnek, de még itt is nagyon lassú volt a cselekmény, bár jóval gyorsabban haladtam.

A két izgalmas szereplő Maxon és a király, akiről végül is csak lassanként, apránként kapjuk meg az infókat, és az indokokat, Maxon karaktere, kedvessége, udvariassága, bugyuta tartózkodása néha nagyon tetszett. Vannak benne szép részek, ilyet különösen a harmadikban találtam, mikor már kiderült egyértelműen mi a szitu (Esőben tánc, bálok, séták, szöktetés a lakosztályba) de sokszor volt szirupos és klisés, és rengeteget ismételt és ez zavart.
Értem én, hogy ki akarta hangsúlyozni az elnyomórendszert, a szegénységet, és mindezt kicsit romantikus, szirupos formába önteni ezzel a lánymesével, de valahogy nem sikerült rendesen. Azt hiszem, és ezt egy hosszabb egy kötetben lerendeztem volna.

Pár szóban a borítókról:
Plusz pont jár viszont a borítókért, azok mesések, a színek, a ruhaváltozatok, az arckifejezés, az nagyon tetszik. Amúgy is borító fan vagyok, de ez kifejezetten egységes, igényes szépre tervezték őket.

A második sorban jobbról és balról van a két novellás kötet, a legalsó sorban ezek vannak külön, külön szép, egyedi, egy színű borítóval.

 Érdekesség, hogy a második sor középen látszik már az új rész A The Heir,  ami elvileg a Goodreads szerint a negyedik rész, ám Maxon örököséről szól, ha így tekintjük, akkor folytatás, de egy új sorozat kezdete is. Ezt a részt 2015-re ígérik, de már látszik, hogy lesz 5. rész is biztosan.


Összességében, letudtam a trilógiámat, de csak annak ajánlom, aki szerelmes a szirupos, kicsit disztópikus elemekkel megtűzdelt trilógiákba, irdatlan sok résszel és romantikával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése