2016. január 6., szerda

Könyvajánló: E. Lockhart: Hazudósok

A könyv adatlapja:

Kiadó: Ciceró
Sorozat: nem
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 247 old. 
Folytatásos: nem
Eredeti címe: We were Liars
Fordította: Rudolf Anna



Fülszöveg:

Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.

A hazudósok a többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!


Gondolataim a könyvről:

Ez a könyv eszméletlen. Nyílt tükröt tart a gazdag amerikai társadalom elé. Középpontjában a Sinclair család áll, az öntelt gazdag nagyapával, 3 lányával és azok gyerekeivel. Sok a szereplő, az ezek közti áttekinthetőséget a könyv elején egy családfa és egy térkép segíti a Beechwood szigetről, hogy melyik házban ki lakik a gyerekeivel (és a kutyáival).

Maga a történet nagyon jól kitalált, két nagy csavar is van benne a vége felé, amire nem jöttem rá. Titok van, az biztos, és elég jól sikerült is körbejárni, de a teljes titok csak a végén derül ki, és akkor üt is rendesen. Cady a kicsit furcsa és bolondos elmesélő, az ő szemszögén és emlékein át látunk mindent.



Cady (Candance), Gat, Mirren és Johnny minden nyáron találkoztak a szigeten kiskoruk óta. Ők alkotják a hazudósok körét (így hívják magukat), és élvezik a nyarakat együtt. Furcsa kis éden, mesebeli világ ez nyaranta a gazdag magánszigeten, ahol mindent megkapnak. Ám Gat indiaiként kilóg ebből a sorból... és ezt más is tudja. A család nehezen tolerálja az idegeneket.

Ám mindez megbomlik a nagymama halála után. Elkezdődik a marakodás, az osztozkodás, és a csinos, és szép, míves és rendes családból álnok és képmutató gazdagok lesznek.

Kicsit keretes a szerkezet, Cady a végéről kezdi, majd elmeséli a kezdetektől mi történt velük, hogyan jutottak el a nagy tettig, és mi minden ennek a botor vakmerőségnek és bátorságnak a következménye. Mi maradt mindez után? A betanult felvágós mondatok a nagypapa szájából, az enyhén rasszista nézetek, Penny kicsinyessége... mind mind csupa intő példa. E mellett ott vannak a gyerekek belső poénjai, viccei a gazdag dolgokon, mindez egy furcsa, izgalmas, szórakoztató, néhol felborzoló vagy megbotránkoztató elegyet alkot

Ez a kötet egy kemény pofon. El akar gondolkoztatni, tükröt tartani, megfélemlíteni. A pénz nem tesz boldoggá, és azon sem lehet mindent megvenni, vagy a dolgokat jóvá tenni. Sokszor a fiatalkori vakmerőségnek nagyon nagy ára van. Mikor nem ismerjük a határokat, mikor a lecke már túl komollyá válik. A belső keserűség, a bűntudat, mind mind része ennek a könyvnek. Tükröt tart, hátha még nem késő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése