2016. június 24., péntek

Könyvajánló:Sara Raasch: Hó mint hamu

A könyv adatlapja: 


Kiadója: Twister Média
Sorozat: Hó mint hamu
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 496. old. 
Folytatásos: igen, 1 rész
Fordította: Bozai Ágota
Eredeti címe: Snow like Ashes
Borító: eredeti külföldi




"– Egy napon megszűnik majd ez a fájdalom."



Fülszöveg:

Megtört szívű lány

Ádáz harcos

Leendő hős

Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?

TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.

Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.

Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Gondolataim a könyvről: 
Képzelj el egy világot, ahol a hó az úr. Képzeld el, hogy a hideg és a fagy a barátod, a hóesés, beborít, és minden fehér és letisztult körülötted. Képzeld el, hogy ezt a királyságot egy sötét mágiával ellátott ellenség lerohanja, és semmi más nem marad belőle, csak egy csapatnyi menekülő túlélő. És innen kezdődik a történetünk...

Jajj, hibáival együtt is nagyon szerettem ezt a könyvet. Találunk a könyv elején egy szép térképet, alapvetően a kitalált földet 4 évszak és 4 ritmus királyság uralja (hogy mitől ritmus, az nekem eddig nem derült ki.) Alapvetően 3 helyszínt használunk, van itt erdős puszta, sivatag, és katonákkal bevett erős kastély is. Az alapsztori érdekes és világos. A királyságok minden uralkodójának van egy mágiasztere, ennek segítségével ad erőt, bátorítást, gyógyulást, vagy épp azt a népnek, amire szüksége van. Ám Angra megölte a Tél birodalmának királynőjét, eltörte a medált, és ezzel szinte lehetetlenné tette a királyság életét. 

Van ebben minden, egyedüli vakmerő magányos küldetés, hosszú vándorlások, egy öntelt és beképzelt király, és annak helyes, és kedves fia Theron (a én kedvencem, új könyves pasit avattam), önfeláldozás, fiús párharc, kínzás, hit, és kitartás is.

Mindamellett, hogy szépen és igényesen van megírva, rengeteg benne az ismétlés, és a számomra sokszor kicsit felesleges lelkizés, sok bizonytalanság a főszereplőtől mire magára talált, és felfedezte az erejét. Sok téma többször is visszatér és oldalakon át mereng rajta (Sir kérdése), ezekből kevesebb is elég lett volna, párbeszédekből viszont lehetett volna több is. 

Angra, Sir, és Theron is érdekes karakter volt, mind összetett, kicsit kapunk abból is, mi mozgatja őket, és ettől lesznek különleges, érdekes karakterek. 

E mellett még egy számomra új dolog volt, a csakram, mint kedvenc fegyver használata. Én utoljára csakramot a Xéna, a harcos hercegnőben láttam, olvasni még nem olvastam róla könyvben, de nagyon tetszetős, egy női hősnő kezében, azt bevallom. Ez kapott helyet a borítón is, és itt szépen kiemelik a tél és a tavasz  királyság ellenségeskedését is. Szuper borító, ez is kedvenc lett. 

A chakramról: A Csakram (chakram, चक्र ) egy indiai dobófegyver. 2 fémgyűrűből áll: egy lapos részből, és egy éles külső gyűrűből, aminek átmérője 12 és 30 cm között van. Hatósugara 40-50 méter. Közeli rokona a frizbinek.

Egyedi hangvétel, mágia, emberi sorsok, és olyan alapigazságok, mint a hit, a kitartás, becsület. És hó és jég, és hamu. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése