2018. február 20., kedd

Marie Rutkoski: The Winner Kiss - A nyertes csókja (Nyertes trilógia 3.) - angol


Beszámolóm  a második részről már olvashattad!

A bejegyzés nagyon SPOILERES a tartalomra és a befejezésre nézve!



Gondolataim a könyvről:
Nem bírtam ki a második rész után, megszereztem a harmadikat is, és nekiláttam angolul! Azért vagyok erre most nagyon büszke, mert teljesen végig angolul olvastam el, nem vártam be vele a magyar fordítást. Nem mondom, hogy könnyen olvastatja magát, és nem is mindent értek kristálytisztán, de a lényeg átjött.

Kestrelt, miután az apja felfedezte a levelét, egy munkatáborba küldik. Nekem kicsit hasonló volt a leírás, mint az Üvegtrónban Távolvég, csak ez északon van, hideg, és annyi a különbség, hogy esténként valamilyen bódító droggal teszik érzéketlenné őket, hogy aludjanak, és ne próbáljanak megszökni.


Kestrel próbálkozik a szökéssel, ebben először a saját akarata, majd külső segítsége is akad, de a hónapok alatt a drognak hála az ereje és az akarata is megtörik. A szökésnek pedig nagyon kemény verés az ára, talán ez a trauma okozhatja a későbbi emlékezetvesztést. (és persze apja árulása, amit igyekszik gyorsan elfelejteni.)

Arin viszont délre megy, szövetségeseket keresni, és mire visszatér a déli sereggel (mit sem tudva Kestrel elfogásáról) érzései már megkeményednek, eltávolodnak a palotában történtektől. Mindkettőjüknek kemény belső fejlődésen kell átesnie. Míg Kestrel lecsupaszodik, szenved, és a felejtésbe menekül az apja árulása elől, addig Arin ugyan ezt teszi magával és Kestrellel. Mire Arin visszaért Herranba és eljut hozzá Kestrel Moly jelzése, már elég idő telik el ahhoz, hogy Kestrel saját magát is elfelejtse.

A könyv nagy részében Kestrel megpróbálja megint felismerni magát, megtalálni az új élete célját egy számára ismeretlen világban. Miután felgyógyul, csak apró részletekben térnek vissza az emlékei, és Arint is csak nagyon lassan engedi újra közel magához. Ez egyrészt lehetőséget ad arra, hogy saját közös emlékei legyenek Arinnal, másrészt kiismerheti, felfedezheti újra magát egy számára szokatlan világban, a munkatábor után. Lehet kém? Lehet katona? Lehet feleség, vagy jó harcos társ? Bármi előfordulhat.

Eközben a déliek segítségével zajlik a háború, van itt tengeri ütközet, trükkös erdei csata, és álruhás hírvivőt is helyettesítenek. Sok volt a katonai kifejezés, vagy ami régi korokra jellemzőbb, az feladja a leckét a fordításoknál.

Több trükkös ütközet is van benne, és talán mégis a végén nem ezek maradtak meg számomra, hanem csak a végjáték. Ami tényleg játék. Ugyanis, Kestrel, persze nem bír nyugton maradni, csatlakozik ő is a sereghez, és bár végig elkerülik egymást az apjával a harcokban, ott lebeg a végső ítélet a szeme előtt, mi lesz ha csatában összekerülnek. Erre nem neki, hanem Arinnak van lehetősége, ám Arin helyesen dönt, Kestrel helyett is.

Visszatérve a végjátékra, nagyon eszes, nem is sejtené az ember, mikor már azt hiszed, mindennek vége, Kestrel megint kihasználva a saját eszét, agyafúrtságát, és mások hiúságát, megbosszulja a könyv eleji szenvedést. A társasjáték szép szimbólum, végigvonul a trilógián különböző formában, eszes, hogy pont ezzel vágnak vissza a császárnak.

A végén szépen lekerekíti a történteket, Herran felszabadul, pár megbeszélés, és lakoma követi, Roshar humoros karaktere pedig itt kerül előtérbe, hogy Arinnak tett fogadalmát beváltsa. Innentől már minden csupa happy end.

Hogy mi volt benne még is az, ami odaszegezett a gép elé, hogy olvassam? Nem tudom megmondani, ahogy az előző két résznél sem tudtam. Van valami a pergő cselekményben, ami követeli, hogy folytasd tovább. Nagyjából sejted a cselekmény végét, de várod milyen fondorlatos módon viszik majd véghez. Talán ezt szerettem benne a legjobban, Kestrel csavaros észjárását. Az angol e mellé már pusztán csak élvezet volt.És saját dicsőség, hogy előbb olvastam, mint ahogy megjelent a magyar fordítás!

Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈

Fülszöveg:
 Some kisses come at a price.

War has begun. Arin is in the thick of it with untrustworthy new allies and the empire as his enemy. Though he has convinced himself that he no longer loves Kestrel, Arin hasn’t forgotten her, or how she became exactly the kind of person he has always despised. She cared more for the empire than she did for the lives of innocent people—and certainly more than she did for him.

At least, that’s what he thinks.

In the frozen north, Kestrel is a prisoner in a brutal work camp. As she searches desperately for a way to escape, she wishes Arin could know what she sacrificed for him. She wishes she could make the empire pay for what they’ve done to her.

But no one gets what they want just by wishing.

As the war intensifies, both Kestrel and Arin discover that the world is changing. The East is pitted against the West, and they are caught in between. With so much to lose, can anybody really win?


A könyv adatlapja:  (Goodreads szerint)
Kiadó:Farrar, Straus and Giroux
Kiadási év: 2016
Oldalszám: 484. old.
Sorozat: The Winner Trilogy (Nyertes trilógia)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése